Duurzaamheid & klimaat

Bij Hieroo voelen we de urgentie van klimaatverandering en werken we aan een gezonde leefomgeving, hier en nu, én voor toekomstige generaties. Duurzaamheid gaat verder dan het beperken van onze impact of het behouden van hulpbronnen. Het draait om een fundamentele verschuiving in hoe we samenleven en werken.

Systemen bouwen voor het welzijn van iedereen

We zien duurzaamheid als een kans om onze maatschappij te transformeren naar een systeem waarin het welzijn van zowel mens als natuur centraal staat. Onze aanpak richt zich niet alleen op het verminderen van negatieve impact, maar juist op het creëren van waarde die ten goede komt aan de natuur, de samenleving en de lokale gemeenschap. Samen met onze partners – organisaties, lokale instellingen en bewoners – ontwikkelen we oplossingen die betekenisvol zijn op lange termijn, of het nu gaat om de energietransitie, sociale innovaties of de circulaire economie. We geloven dat de toekomst ligt in het bouwen van systemen die welzijn voor iedereen bevorderen, zonder de ecologische grenzen van de planeet te overschrijden.

Van beter doen naar goed doen

Er ligt een taak voor de overheid, de markt en grote maatschappelijke organisaties; klimaatdoelstellingen, -wetgeving en duurzaamheidsbeleid zijn inmiddels ontwikkeld. Er is veel te doen en iedereen moet mee, toch liggen we nog niet op koers van de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN. Bedrijven bereiden zich voor op de nieuwe EU-rapportageverplichtingen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). In hun jaarverslag communiceren ze over hun Environmental, Social & Governance (ESG)-impact. Verduurzaming wordt zo steeds meer een door data gedreven proces, vanuit de aanname dat we meer impact kunnen maken door op impact te sturen. Met onze impactmanagement tools en kennis, zoals het ontwikkelen van een Theory of Change helpen wij organisaties bij het stellen van doelen, meten, leren en communiceren van hun impact.

Artikelen over duurzaamheid en klimaat

Artikel
Protesteren kun je leren
Artikel
Wat is circulair bouwen nou eigenlijk?

Inclusieve energietransitie en klimaatbeleid

Iedereen moet kunnen profiteren van de voordelen van een duurzamere samenleving, ongeacht hun achtergrond, inkomen, of woonplaats. Er zijn grote verschillen in de fysieke en sociale leefomgeving van bewoners in onze steden en regio's. Dat heeft effect op het welzijn en de gezondheid van bewoners. Wereldwijd is al zichtbaar hoe klimaatverandering ongelijkheden vergroot: niet iedereen heeft toegang heeft tot de juiste informatie, of middelen om zich aan te passen aan een veranderend klimaat. Daarom werken we in o.a. de energietransitie ook aan de sociale kant van de opgave. Verduurzamingsmaatregelingen zoals zonnepanelen, warmtepompen of isolatie zijn duur, waardoor huishoudens met lagere inkomens buitengesloten kunnen worden in de transitie. Wanneer zij vast komen te zitten met hoge energierekeningen, vergroot dit de energiearmoede en ongelijkheid. Een integrale en inclusieve aanpak is daarom essentieel om te garanderen dat alle bewoners toegang hebben om mee te bewegen in de energietransitie.

Begin bij de bewoners

Om ons heen zien we dat veel buurtinitiatieven voorlopen met inclusieve en duurzame innovatie. Juist buurtbewoners kunnen initiatieven ontwikkelen die fundamenteel bijdragen het welzijn van de gemeenschap. Meer groen in de wijk of een park wordt door ‘het systeem’ misschien gezien als een kostenpost, maar levert de gemeenschap veel op. Als plek voor ontmoeting tegen eenzaamheid, voor verkoeling bij hitte, betere luchtkwaliteit én een gevoel van geluk en veiligheid. Buurten bouwen steeds meer lokale energiesystemen met elkaar op. Zo faciliteert Hieroo buurtinitiatieven bij hun energieverduurzamingsproces om de lokale energietransitie te versnellen. Daar begint het denkproces aan de koffietafel en is het uitgangspunt simpel: wat bewoners willen, dát gebeurt.

Foto door Ximena Davalos

Circulair denken en doen

Ook binnen de circulaire economie zijn we actief. Een circulaire economie draait om het slimmer omgaan met grondstoffen en producten. Dat vraagt om een andere manier van denken én doen, waarbij we afval vermijden, materialen hergebruiken en producten langer in de keten houden. Voor circulariteit gebruiken we vaak de R-ladder: Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, en Recover. Hoe hoger op de ladder, hoe duurzamer de keuze. Zo is het beter om je oude Barbie aan je buurjongen te geven (Reuse) dan deze weg te gooien of om te smelten (Recycle).

Bij Hieroo werken we met bewoners en organisaties aan lokale innovaties die werken aan circulaire oplossingen. Zo werken we aan de wijk innovatie ‘Brooderhood’ met de leef- en systeemwereld aan een nieuw verhaal rondom brood, voedsel en de leefomgeving. Vanuit verschillende principes zoals Theorie U en Asset Based Community Development (ABCD) is een kunstgemeenschap ontstaan die vanuit gedeelde waarden en culturele tradities rituelen organiseren waarin generatieverhalen en circulaire toekomstvisies centraal staan.

Meer weten? Neem contact op met één van onze consultants

Consultant
Kelly Winters
Junior Consultant
Maud van Sandick
Opdrachten rondom duurzaamheid en klimaat

Case
Greenport West-Holland
Case
Energiek Leiden
Case
Sociale aanpak in de lokale energietransitie voor Gemeente Rotterdam
Case
Een nieuwe kijk op de toekomst van Bospolder-Tussendijken via het wijklab Brooderhood en circulaire innovatie
Case
Number 5 Foundation bevordert kennisdeling van energiecoaches voor een rechtvaardige energietransitie